Merhabalar Sevgili İzmit Gezi Rehberi okurları, bu yazımızda sizlere “ORMANYA Rehberi | Uzuntarla Tabiat Parkı Ormanya Gezisi” başlığı altında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan Ormanya hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Açıldığı günden beri sürekli takip edip, ilk fırsatta gezi planı yaptığım Ormanya’ya hafta sonumuzun bir gününü ayırarak gidip gördüm. Muhteşem bir yer Ormanya. Emeği geçen, bu güzel eseri hem Kocaelimize, hem ülkemize kazandıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesine yürekten bir teşekkür ederek başlamak istiyorum yazımıza.
Giriş : Ormanya Nedir?
Ormanya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kartepe sınırları içerisinde hayata geçirilen ve 2018 yılı içinde kapılarını doğa severlere açan ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkıdır.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamada, insanların doğayla baş başa kalabilecekleri ortamlar oluşturmaya çalıştıklarının altı çizilerek, “Ormanya’nın dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise “en büyük” Doğal Yaşam Parkı olduğunu belirtilmiştir.
Ayrıca taktir edilmesi gereken bir diğer husus ise Ormanya’nın yapımında doğaya hiçbir müdahalenin yapılmadığıdır.
Ormanya İzlenimlerim
Sevgili ziyaretçilerimiz, Ormanya gezimizden çok memnun kalarak ayrıldık ve sizlerin de gidip görmenizi tavsiye ediyorum.
Ailenizle birlikte siz de Ormanya‘yı ziyaret edebilir, doğanın bütün güzelliklerini, hayvanat bahçesi bünyesindeki bir çok hayvanın doğal ortamlarını Ormanya bünyesinde görebilirsiniz.
Ormanya tertemiz! Evet Ormanya gerçekten tertemiz. Binlerce insanın ziyaret etmesine rağmen özellikle lavabolar, ortak mahaller, mescit vb. yerler oldukça temizdi. İnsanlar işlerini özveriyle yapıyorlar.
Yalnız maalesef ziyaretçilerin ciddi seviyede Ormanya’ya zarar verdiklerini de gördüm, zaten doğa diyerek yol, park vs her yere çekirdek çitleyenler, çöpünü çöp kovaları yerine gelişi güzel atanlar, pet şişeler maalesef bu güzel parka zarar vermekteler. Ülke olarak çekirdek konusuna bir çözüm bulunmalı ve hatta acilen bulunmalı.
Çocuk parkları dahil, oturma alanları, parklar, yollar neredeyse bir çok ortak mahal hep çekirdek kabuklarıyla dolu. Ülke olarak bu konuya acil çözüm bulunmalı bence.
Ormanya’da bir de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan AntikKapı vasıtasıyla yeme içme mekanları oluşturulmuş. Kafeterya tarzında hızlı çay, kahve, tost, döner gibi yiyecekler alabileceğiniz gibi, yürüyüş yolu kenarlarında çay kahve bisküvi alabileceğiniz mini büfeler de var.
Büfelerde fiyatlar oldukça uygun, çay 3 TL. Maalesef ülkemiz insanı, esnafı oldukça fırsatçı olduğundan bu tarz yerler, yani insanların yoğun oldukları yerler insanların tavuk gibi yolunacağı yerler olarak görülür ve ne koparsak kardır mantığıyla genelde fiyatlar çok yüksektir.
Bu açıdan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gerçekten büyük bir boşluğu doldurmuş. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ayrıca Ormanya dışında da yerel esnafın çay gözleme sattığı alanlar var. Dilerseniz buralardan da çayınızı, el açması gözlemenizi alıp keyfini sürebilirsiniz.
Ormanya içinde mangal veya semaver yakılmasına müsaade edilmiyor, sadece tüplü ocaklar kullanılmasına izin veriliyor.
Ormanya Giriş Ücreti
Bu arada yine merak edilen bilgiler arasında. Ormanya’ya girişler ücretsiz. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin en büyük doğal yaşam parklarından birisini yapıyorsunuz ve giriş ücreti almıyorsunuz, giriş ücreti almadığınız gibi Ormanya içinde kafeterya, büfe vs. alanları da makul seviyede tutuyorsunuz. Gerçekten müthiş bir belediyecilik örneği bence.
Ormanya’nın Hayata Geçiş Süreci
10 yılı aşan araştırma ve planlama süreci sonunda ortaya çıkarılan ORMANYA Doğal Yaşam Parkı projesine 2014 yılında başlanmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda ve koordinasyonunda gerçekleştirilen ve doğal çevresiyle birlikte 4 bin dönümlük alana yayılan ORMANYA Doğal Yaşam Parkı Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olma özelliğine sahiptir.
Bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamda yaşamaları için tüm ihtiyaçların yerine getirildiği ORMANYA Doğal Yaşam Parkın’da ziyaretçiler için de tüm detaylar titizlikle düşünülmüştür. Her yönüyle dünya ölçeklerinde bir proje olan ORMANYA; doğal yaşamın korunması ve turistik amaçlı kullanımın bir araya getirildiği özgün bir model ortaya koymaktadır.
Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda ORMANYA, Türkiye’nin en önemli doğa turizm destinasyonu olma potansiyeline sahiptir.
Ormanya’da Neler Var?
ORMANYA DOĞAL YAŞAM PARKI 6 ana bölgeden oluşmaktadır;
- Hayvanat Bahçesi
- Vahşi Yaşam Alanı
- Doğa Eğlence Alanı
- Botanik Yolu
- Tatil Destinasyonu
- Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi
Farklı coğrafyalara ait hayvanlar, doğal ortamlarında bir arada… Hayvanat Bahçesi; dünyayı paylaştığımız canlılarla tanışmamızı ve onları daha yakından keşfetmemizi sağlayacak.
Ormanya Projeleri Hakkında Kısaca
Doğa Okulu
7 ila 14 yaş grubu çocuk ve gençlerin aktif katılımlı yaparak yaşayarak öğrenme yöntemlerinin uygulandığı, doğayı keşfetmelerine olanak sunacak, üretici becerilerini destekleyecek bir eğitim modeli uygulanmaktadır.
Botanik Yolu
Ormanya’da bulunan ve en çok ziyaret edilen alanlardan birisi ise Botanik Yolu. Botanik Yolu’nda, coğrafyamızın zengin faunası ve bitki örtüsü sergilenecek. Ziyaretçiler şehrimizin zenginlikleriyle tanışacak.
Karavan ve Çadır Kamp Alanı
Ormanya’da her şey düşünülmüş. Çadır ve karavan tutkunları için konaklama imkanları bile. 40 araçlık karavan ve 100 çadırlık çadır kamp alanı ile doğada konaklamak isteyen doğa severlere konaklama imkânı sunulmaktadır.
Macera Parkı
Macera parkı ise çocukların en çok tercih ettikleri alanlar arasında. Yüksek halat parkuru, zipline, tırmanış duvarı vb. bölümlerden oluşan daha kapsamlı bir macera parkı kurulması yönünde çalışmalar da devam etmektedir.
Ormanya Ziyaret Kuralları
Günde binlerce insanın ziyaret ettiği Ormanya’nın temiz kalabilmesi için görevlilere yardımcı olunmalı ve işletme tarafından belirlenen kurallar aşağıda belirtilmiştir.
- Açılış kapanış saatlerine uyunuz.
- Güvenlik nedeniyle çantalarınızı kontrol yetkimiz vardır.
- Bahçemiz güvenlik kurallarına uyulmamasından doğan zararlardan sorumlu değildir.
- Uzuntarla Tabiat Parkı Ormanya alanı ve otoparkta kaybolan, çalınan eşyalardan idare sorumlu değildir.
- Hayvanat bahçesi içerisinde sigara ve tütün ürünleri kullanımı kesinlikle yasaktır.
- Flaş hayvanlar için zararlıdır. Lütfen fotoğraf çekerken flaş kullanmayınız.
- Su şişesi, izmarit, çerez kabukları, yiyecek ambalajları, naylon poşetler ile etrafı kirletmek yasaktır.
- Hayvan barınaklarının etrafını çevreleyen çitleri aşmak, çitlerin üzerine oturmak, kafeslerden hayvanlara temas etmek, camlara vurmak, barınaklara yabancı madde atmak tehlikeli ve yasaktır.
- Hayvanların sağlığı için, beslenme saatleri ve uzmanlar tarafından hazırlanan diyetleri dışında hayvanları beslemek yasaktır.
- Hava şartları ve bakım – onarım çalışmaları sebebiyle bazı hayvanları göremeyebilirsiniz.
- Bahçede; çevreye, insanlara, hayvanlara veya kendine zarar verebilecek davranışta bulunanlar, çevreyi kirletenler bahçe dışına çıkarılacaktır.
- Alandaki göletlere ve göllere girmek tehlikeli ve yasaktır.
- Çocuk Hayvanat Bahçesi ve Serbest Yaban Alanındaki barınaklara girmek tehlikeli ve yasaktır.
Ormanya Nerede, Nasıl Gidilir
Ormanya, Kartepe’nin Uzuntarla ve Eşme mahalleleri arasında Uzuntarla Mevkiinde kalan Kocaeli Doğal Yaşam Parkı 189 hektarlık ormanlık alan içerisinde yer almaktadır.
22.06.2018 tarihi itibariyle Kirazlıyalı, Körfez, Derince, İzmit D-100 istikametinden 285 hatlı otobüs ile ücretsiz ring seferleri başlatılmıştır.
281 ve 287 hatlı Uzuntarla Eşme araçları ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
285 hatlı ring seferleri için tıklayınız.
Ormanya İletişim Bilgileri
Ormanya, 365 gün açıktır.
Yaz dönemi: 09.00 – 19.00
Kış dönemi: 08.30 – 18.00
Kapanış sonrasında alanımız 30 dk içerisinde ziyaretçilerden boşaltılır.